70 Folder en miniatuur Geduld is een schone deugd
tekst en foto’s: Maarten Suykerbuyk
bewerking: Jan van der Zijden
<B>Dat is wat mij ooit is geleerd. Dat het een waarheid is als een koe wordt zo nu en dan duidelijk gemaakt, zo ook met de hobby. Ooit las ik een artikel in De Loonwerker met foto’s van een miniaturenbeurs. Die bleek plaats te hebben gevonden in Landen, georganiseerd door de BLC (Belgische Landbouwminiaturen Club, de toenmalige voorganger van de LMVB/AMAB). Op de foto’s bij het artikel waren prachtige Joskin miniaturen te zien. <P>
Tweemaal viel mijn mond open van verwondering. Ten eerste wist ik toen nog niet van het bestaan van zulke beurzen af, laat staan van een club die zulks organiseert. Ten tweede: er zijn écht mensen die verder gaan dan pakweg een Siku kippertje een ander kleurtje en stickers te geven.
Op de foto’s zag ik compleet met de hand gebouwde schaalmodellen die ook nog eens perfect gelijkend waren op de echte machines. Je zag in één oogopslag de verschillende types die tentoongesteld waren. De bouwer van de modellen bleek Pierre Bultot te zijn, een landgenoot uit het Franstalige landsgedeelte. Ik moest beslist bij de volgende editie van de beurs zijn! Dus goed De loonwerker in de gaten gehouden, en jawel hoor: een jaar later stond Maarten op de beurs in Landen. Vol goede hoop de modellen van Pierre in het echt te mogen bewonderen. Maar helaas, nergens die prachtige Joskin modellen te vinden. Desalniettemin heb ik mijn ogen uitgekeken op die beurs. Ik moet toen een jaar of veertien zijn geweest, gok ik zo. “Je moet maar eens naar Zwolle gaan, da’s daar nog groter”, kreeg ik er te horen. Enfin, dat is een ander verhaal.
Gelukkig lopen de wegen in onze hobby onvoorspelbaar. Dat bleek maar eens toen ik een tweetal jaren geleden contact kreeg met, je raadt het al, Pierre Bultot. Al snel ging het gesprek over de Joskin miniaturen. Twee modellen staken toen al mijn ogen uit, namelijk de Trans KTP 11/45 en de TranSpace 18.000BC in de groene versie. De eerste kon hij mij nog leveren, de tweede helaas niet. Op de vraag of die nog opnieuw kon worden gebouwd, kwam een negatief antwoord. Tot een paar weken voor de afgelopen beurs in Houten… Plots kwam een bericht binnen van Pierre met een foto van een groene Joskin TranSpace, met de boodschap: als je wilt, is-ie voor jou. Mijn antwoord hoeven jullie niet te raden!
Over de Joskin TranSpace 18.000BC
Halverwege de jaren negentig kwam Joskin op de markt met zijn derde generatie landbouwkippers, de TranSpace. Dit om het reeds bestaande gamma uit te breiden naar boven. De kipper heeft een typerende bakvorm met schuingeplaatste rongen. Aan beide zijden is bovenaan de eerste twee rongen ruimte gemaakt. Daar is nu plaats voor de in het oog springende merknaam. Dit is gedaan bij de gehele nieuwe reeks kippers van 16 tot 24 ton laadvermogen. Met de vele denkbare opties zoals luchtremmen, gestuurde assen, een eigen hydraulisch systeem et cetera stond er voor die tijd een zeer goed uitgeruste kipper op je erf.
De miniatuur
Het volledig met de hand gemaakte miniatuur komt dus van Pierre Bultot. Dat mag je best letterlijk nemen, het model is volledig vervaardigd uit messing. Dus niks CNC, niks 3D-printer, zuiver soldeerwerk. Ik doe het hem in ieder geval niet na. Zeker niet gezien de hoge functionaliteit van de miniatuur. Uiteraard kan de bak kiepen en de klep openen, en verder hebben we nog een volledig werkend Frans achterschot (dit wil zeggen een omhoog scharnierende klep met daarin twee openslaande deuren, met in één deur een graanschuif), allemaal functioneel. Voorts een werkende schommeltandem, lampenhouders die mee scharnieren tijdens het kiepen, een opklapbare steunpoot, en zelfs een aftakas die echt kan draaien.
Ook aan details geen gebrek: hydraulische leidingen, zelfs over het gehele chassis en met de nodige ventielen; verlichting, spatborden, beschermbeugels, ladder, doorkijkrooster, oliereservoir met dop en zelfs een typeplaatje. Kortom, aan alles is gedacht, het zit erop en eraan. Een zeer dikke pluim voor de bouwer van dit prachtige miniatuur!
De folder
Over de folder kunnen we kort en krachtig zijn. Deze telt slechts acht pagina’s, maar staat wel boordevol beeldmateriaal. Ik was reeds op jonge leeftijd in het bezit van deze folder (getuige de perforatiegaatjes, ik wist toen nog niet beter) en mede daardoor wellicht ook zo gefascineerd door dit model kipper.
Grappig is dat telkens wanneer ze hun merknaam vernoemen, ze dat doen in hun typerende Joskin letters. Met tal van foto’s en schematische voorstellingen worden de sterke verkoopargumenten bijzonder duidelijk in de verf gezet.
Voor vragen of opmerkingen mag je mij altijd mailen op het volgende e-mailadres suykerbuykmaarten@gmail.com.
Verzamel je ook folders en wil je ruilen, of heb je folders en wil je ervan af, stuur mij dan een e-mail of kijk ook zeker eens op mijn Facebookpagina ‘Tractorschuur Noorderkempen’
Foto’s en bijschriften:
1. De Joskin TranSpace 18.000BC met bijbehorende folder
2. De diverse leidingen en beschermbeugels
3. Ook aan de achterkant is veel te zien, het Franse achterschot met achterklep, twee losdeuren en graanschuif. Ook zijn de scharnierend opgehangen achterlichtunits te zien.
4. Details bij het chassis, zelfs het typeplaatje ontbreekt niet
5. Een mooie combinatie uit de nineties, de Joskin TranSpace met een Fendt 515C
6. Hetzelfde geldt voor deze combinatie met de Same Titan 190. Nu hij kiept is goed te zien hoe de scharnierend opgehangen lichten meebewegen.
7. De opklapbare steunpoot en het olietankje tussen de chassisbalken
8. Let op de verbindingen van de leidingen en de spatborden, die je kunt verwijderen door ze omhoog te tillen
9. Hier zijn het typeplaatje en het olietankje beter te zien
10. Een bladzijde uit de folder
11. De voorkant van de folder
12. Tweemaal Joskin TranSpace met Fendt 926