Regioactiviteiten Zuid-Holland

Regiodag 28 december 2019

Op zaterdag 28 december werd de jaarlijkse regiodag weer gehouden. Ditmaal was Van den Broek Mechanisatie en Machinebouw b.v. in Moordrecht het gastbedrijf. Om 12.30 uur ging de deur open en konden de bezoekers worden ontvangen in de goed verwarmde werkplaats. Die speciaal voor dit doel was ingericht? Nee, de dag ervoor was het open dag voor klanten geweest en ’s avonds ging het personeel er nog feesten. Handig toch? Zo was er een bar en waren er twee grote platte wagens in gereden die uitstekend dienstdeden als ‘showtafels’ voor de vele modellen en diorama’s. 

Er was weer flink uitgepakt en dus veel te bekijken. Gert Verkerk had zijn bekende schuur weer opgebouwd en toonde ‘op het veld’ de aardappeloogst met o.a. Grimme en een Areco kipper. Piet Schouten liet naast afgebouwd materiaal ook nog zien wat hij aan het bouwen was en had verder veel Deutz trekkers ingezet. Hij had zelfs een trekker staan met een protestbord voorop! Melvin Luurs had op dezelfde wagen ook flink uitgepakt en had er naast een diorama o.a. enkele combinaties op geplaatst van een silagewagen met trekker. Jammer genoeg zijn er geen foto’s van beschikbaar, sorry Melvin! 

De andere wagen werd bijna voor de helft gebruikt door Nick van Paassen met zijn bekende, zeer uitgebreide diorama waar zelfs een molen op staat. Jan Verburg, de eerste regiocontactpersoon van Zuid-Holland had op deze wagen onder andere een Ford trekker en JCB kraan met Herder-arm neergezet, samen met een aantal andere machines. Naast hem had Martijn Smits onder andere een Vredo met injecteur en een Challenger zelfrijdende veldspuit staan, naast materieel voor grondverzet zoals kranen en dumpers en een trekker/oplegger met rupskraan. Lars de Strooper had een klein maar heel mooi diorama over het inschuren van aardappelen en reparatie aan de rooier. Ook heel mooi was de tweefasen uienrooicombinatie van Lars. Tenslotte waren er nog Corstiaan Voshart en Robin Paardekooper met heel veel mooie combinaties. Zo was er voor ieder wat wils en heel veel te zien. Wie een modelletje wilde aanschaffen kon dat doen bij Bas en Bets Vogelaar, niemand hoefde dus met lege handen naar huis te gaan.

Gaan we nog even terug naar Piet, het gastbedrijf en de zelfbouw. Van den Broek, die al jaren is gespecialiseerd in machines voor de mestverspreiding, heeft nu de ‘slurryswivel’ ontwikkeld, zie een van de foto’s. Piet gaat nu deze machine nabouwen en maakt voor de klanten die zo’n machine kochten een relatiegeschenk van het bedrijf. In de ontvangstruimte stond ook de nieuwst ontwikkelde machine van het bedrijf, een combinatie van een heel zware mestpomp met bassin op een onderstel. Het geheel weegt leeg 20 ton en heeft als voordeel dat hij op de weg blijft staan, dus minder vervuiling. Hij wordt door de chauffeur van de trekker met injecteur vanuit het land radiografisch bediend en dat scheelt dus een mannetje! Deze combinatie gaat naar loonbedrijf van Vliet in ter Aar.
De dag werd bezocht door 60 personen, waaronder ook Tim van Zuidam en Theo Visser, respectievelijk de voorzitter en regiocoördinator van de L.C.N. Aan de reacties te horen kunnen de organisatoren terugkijken op een geslaagde dag, waarvoor dank.

Auteur: 
Jan van der Zijden

arrows-right arrow-down arrow-right beursmodellen landbouwminiaturenbeurs clubmodellen magazine facebook